Ilkka Malmberg: Napoleonin vika

Ostin itselleni joululahjaksi Malmbergin lehtijutuista kootun kirjan. Päätin ostosta jo juttuja lukiessani, niitä tuli niin harvoin että arvasin kirjasta muodostuvan paremman kokonaisuuden. Mika Launiksen kuvatkin tulivat kirjassa paremmin esiin.
31.12.2009

Helena Lehtimäki: Minä Helinä Rautavaara

Mauno Saaren tyyli ei ole mitään siihen raakuuteen verrattuna, jolla Helena Lehtimäki Helinä Rautavaaraa käsittelee. Rautavaaralla ei ollut omaisia, joten epäeettisen elämäkerran julkaisusta ei ilmeisesti noussut mitään kohua - tai en ainakaan muista sellaista. Toisaalta kirja oli tällaisenaan tietysti herkullista luettavaa, ja pääsi Helinän oma äänikin esiin lopun kirje- ja päiväkirjaosuuksissa. Pitääkin joskus mennä katsomaan EMMAn yhteydessä oleva Rautavaaran museo kunnolla.
29.12.2009

Paula Hahtola: Salpalinja

Ihmettelen miten joku jaksaa kirjoittaa tällaisen kirjan, ja miten ihmiset juuttuvat vatvomaan vanhoja asioita ja antavat elämänsä kulua hukkaan. Kirja sai minut myös ajattelemaan, miten rikasta oma elämäni on ollut.
29.12.2009

Kjell Westö: Älä käy yöhön yksin

En ole koskaan ollut mikään Westö-fani, hänen kirjansa ovat olleet mielestäni pitkäveteisiä ja tylsiä. Siksi yllätyin miten valtavasti pidin tästä. Ehkä miljööt ja henkilöhahmot osuivat kerrankin kohdalleen, vaikka itse sijoitunkin kahden hänen kuvaamansa sukupolven väliin. Jotkut kirjan kohdat olivat niin kauniita että melkein itketti, ja välillä piti peittää puolet sivusta etten olisi harpponut silmilläni eteenpäin liian nopeasti.
28.12.2009

Teemu Kaskinen: Sinulle, yö

Parasta tässä kirjassa oli nimi. Lukeminen päiväytyy samalle päivämäärälle kuin Hämeen-Anttilan kirja, mutta vain siksi että luin Kaskista pitkään, ja siitä oli vielä muutama kymmen sivua jäljellä. Välillä mietin miksen jätä kirjaa kesken, mutta sellainen on minulle vaikeaa.
26.12.2009

Virpi Hämeen-Anttila: Päivänseisaus

Mukavan sivistynyt lukuromaani. Joululahjatoiveeni, jonka luinkin heti. Tällä kertaa sain tietoa klassisesta musiikista ja löytöretkistä. Toisen päähenkilön vanhempien kuolemissa puolestaan oli jotain tuttua.
26.12.2009

Boris Akunin: Patasotilas

Viimeinen Akuninin, ellen innostu lukemaan englanniksi niitä paria kirjaa, joita ei ole vielä käännetty suomeksi. Enkä taida innostua, vaikka mukavia nämä olivat.
22.12.2009

Boris Akunin: Akilleen kuolema

Fandorin palaa Moskovaan ja joutuu heti salamurhamysteerin keskelle. Kirjan loppupuolella on pitkä jakso, jossa asiat kerrotaan murhaajan näkökulmasta, se tuo kirjaan mukavan lisän.
20.12.2009

Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus

Joululahjakirja tyttärelle. Taitaa olla kirjoitettu hieman nuoremmalle lukijalle kuin minä, mutta ei sen parissa aika täysin hukkaan mennyt.
19.12.2009

Boris Akunin: Leviatanin purjehdus

Tällä kertaa Erast Fandorin on matkalla laivalla Intiaan. Laivaan on myös murhaaja, ja Fandorilla on tietysti ratkaiseva osuus rikoksen selvittelyssä. Kirjan luvut kerrotaan usean eri matkustajan (myös murhaajan) näkökulmasta, mikä tuo kivaa vaihtelua.
15.12.2009

Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva

Jaana Kapari-Jatta on tehnyt uuden käännöksen, joka piti ostaa tyttärelle vaikka hyllyssä olisi ollut kaksi vanhaa. Otavan Keskiyön kirjaston kirjat ovat onneksi myös esteettisiä objekteja :-)
14.12.2009

Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Aluksi olin aivan innoissani: kerrankin todella hauska ja hyvä kirja. Valitettavasti Hotakaisen ideat eivät riittäneet ihan loppuun saakka. Kirjassa oli myös muutama asia- tai ajatusvirhe, jotka aina häiritsevät - otan tietysti fiktion turhan vakavasti :-)
13.12.2009

Boris Akunin: Turkkilainen gambiitti

Balkanille sijoittuva vakoilutarina.
11.12.2009

Rauha S. Virtanen: Seljan Tuli jaLumi

Selja-sarja kuului minun nuoruuteeni, vaikka pidinkin sitten enemmän Virtasen 70-luvulla kirjoittamista yhteiskunnallisemmista nuortenkirjoista. Selja-sarjan uudet osat yhdistävät kivalla tavalla perheyhteisön ja yhteiskunnallisen osallistumisen. Tässä kirjassa oli paljon tuttuja asioita, minäkin olin Teiniliiton kevätpäivillä Jyväskylässä pääsiäisenä -74.
10.12.2009

Boris Akunin: Asaselin salaliitto

Sain työkaverilta lainaan sarjan venäläisiä 1800-luvun lopulle sijoittuvia dekkareita. Tämä oli niistä ensimmäinen, ja taidan lukea työmatkoilla loputkin.
7.12.2009

Mauno Saari: Haavikko niminen mies

Mauno Saari oli niin ihastunut Paavo Haavikkoon, että on halunnut julkaista jokaisen tämän suusta kuulemansa repliikin. Niillä ehkä onkin jonkinlaista arvoa, mutta jokaisen viinilasillisen ja taksimatkan kirjaus tuntui jo ylimitoitetulta sinänsä kiinnostavaan muotoon kirjoitetussa elämäkerrassa.
6.12.2009

Mari Mörö: Kuuri

En ymmärrä miksi Mörö on kirjoittanut tällaisen kirjan. Vielä vähemmän ymmärrän, miksi se sai positiivisen arvion Hesarissa. Jos kyseessä olisi aito kirjeenvaihto, sillä voisi olla jotain historiallista mielenkiintoa, mutta kaunokirjallisena tuotteena se oli pelkästään sekava. Edes aihe - alkoholismi ja antabuksen varhainen käyttö - ei tullut selkeästi esiin.
5.12.2009

Puhu, Maria!

Valikoima venäläistä naisproosaa. Jos tämä ei olisi ollut kirjallisuuspiirin seuraava kirja, olisin varmaan jättänyt sen kesken. Kertomukset olivat ankeaa kurjalistokuvausta, jonka tarkoituksena tuntui olevan sosialismin epäonnistumisen osoittaminen.
3.12.2009

Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Olin vieronut kirjaa sen aiheen takia, siamilaiset kaksoset tuntuivat jotenkin vastenmieliseltä kuvauskohteelta. Lopulta kuitenkin varasin sen kirjastosta ja sainkin melko pitkän odotuksen jälkeen. Kannatti odottaa ja lukea, kirja on todella hyvin kirjoitettu.
30.11.2009

Merete Mazzarella: Illalla pelataan Afrikan tähteä: isovanhemmista ja lapsenlapsista

Tämä oli jostain syystä jäänyt lukematta aiemmin, mutta nyt löytyi suoraan kirjaston hyllystä. Olen pitänyt Mazzarellan aiemmista kirjoista, ja pidin tästäkin. Tosin omat kokemukseni isovanhemmuudesta ovat kovin erilaisia. Minulla on toistaiseksi vain vävyjä joten olen lapsenlapsilleni äidinäiti - mummi joka on Mazzarellan mukaan jo lähtökohtaisesti läheisempi kuin isänäiti.
26.11.2009

Henning Mankell: Viides nainen

Wallander-kertaus taitaa tältä erää jäädä tähän. Viides nainen tuntui jo hieman pitkästyttävältä, kerronta oli liian yksityiskohtaista ja toisteista, kun juoni oli tuttu.
24.11.2009

Eeva Park: Pitkällä penkillä

Runokirjasta oli sen verran kiinnostava arvostelu Tuglas-seuran lehdessä, että ostin kirjan Martinmarkkinoilta, vaikka en yleensä runoja luekaan. Kauniisti kuvitetun kirjan katson varmaan toisenkin kerran läpi.
21.11.2009

Veronica Pimenoff: Maa ilman vettä

Sain joululahjaksi kymmenen vuotta sitten, ja jo silloin luettuani ajattelin, että lukisin vielä joskus uudelleen. Taas paljon keskusteluja ja pohdintaa maailman tilasta, ehkä hieman pitkästyttävää mutta jotenkin kiinnostavaa silti.
20.11.2009

Kaj Chydenius: Muistin juuri

Ostin Chydeniuksen 70-vuotisjuhlakonsertista. Kyseessä ei ole omaelämäkerta, eikä tavanomainen muistelmakirjakaan. Chydenius kirjoittaa erilaisista asioista (mm. pianoista, saarista, runoilijoista) hieman mitä sattuu muistamaan, joten kirjan nimi on hyvin osuva. Mukavaa luettavaa, ja Meripioneeritkin mainittiin.
17.11.2009

Veronica Pimenoff: Kunniakirja

Ostin eurolla kirjaston poistomyynnistä. Pimenoffin kirjoissa keskustellaan paljon, ajatukset ovat tärkeämpiä kuin teot - vaikka tässä kirjassa teko johtikin lopulta päähenkilön itsemurhaan, mielestäni aivan tarpeettomasti. Päätin lukea lisää, hyllystäkin löytyi muutama.
12.11.2009

Johanna Hulkko: Säkeitä Pietarista

Erinomainen esikoisteos: mielenkiintoinen aihe, sujuva kerronta ja juoni joka tarjosi yllätyksiä loppuun saakka.
9.11.2009

Henning Mankell: Tulen salaisuus

Kokoelman täydennykseksi piti ostaa ja lukea tämä Mankellin Mosambikiin sijoittuva nuortenkirjakin. Se oli ehkä hieman liian optimistis-opettavainen: tyttö astuu miinaan ja menettää molemmat jalkansa, mutta oppii ompelemaan ja saa lopulta oman ompelukoneen. Mankellin tyyli oli hyvää kuten (melkein) aina.
6.11.2009

Essi Henriksson: Ilmestys

Hieman liian tekotaiteellinen, kuten esikoisteokset usein. Vähemmilläkin adjektiiveilla pärjäisi. (Enkä kirjoita näin siksi, että minua harmittaa ettei tämä ole erään toisen -81 syntyneen Henrikssonin tanssijasta kertova esikoisteos :-)
4.11.2009

Jhumpa Lahiri: Tuore maa

Kiva että tämä kirja otettiin kirjallisuuspiirin seuraavaksi kirjaksi, en olisi muuten varmaan tullut sitä lukeneeksi. Nyt se meni yhdessä illassa vaikka on aika paksu, niin sujuvasti ja mielenkiintoisesti tarinat Yhdysvaltoihin muuttaneista bengalilaisista kerrottiin.
3.11.2009

Marjo Heiskanen: Idiootin valinta

Ajattelin joskus itse kirjoittaa tarinan äidistä ja teini-ikäisestä pojasta. Siitä olisi tullut kovin toisenlainen kuin tämä Idiootin valinta, jonka suurimman osan muodostaa 14-vuotiaan nörttinissen tappavan tylsät blogimerkinnät. Hänen äidistään taas ei muodostu juuri minkäänlaista kuvaa. Taitaa olla aika köyhä esikoisteosvuosi, kun tämäkin kirja on Hesarin palkintoehdokkaana (kateus puhuu?).
2.11.2009

Henning Mankell: Hymyilevä mies

Tämän kirjan ilmestymisjärjestyksen olin katsonut väärin. Mankellin kirjojen nimet eivät aina ole kovin kuvaavia, mutta tässä on rikollisena hymyilevä mies, tosin toinen kuin olin muistanut. Kirja paikkasi muutamia seuraavan kirjan herättämiä aukkoja.
29.10.2009

Reko Lundan: Ilman suuria suruja

Yllättävän huono romaani, kronikkamainen tarina lapsuudesa ja nuoruudesta. Alkoholisti-äiti ja skitsofreenikko-äitipuoli samassa kirjassa oli vähän liikaa. Olen pitänyt Lundanin näytelmistä, mutta romaani näyttää olevan oma taiteenlajinsa. Käsittämätöntä että kirja on ollut Finlandia-ehdokkaana.
26.10.2009

Henning Mankell: Väärillä jäljillä

Tarkoituksenani oli lukea Wallanderit ilmestymisjärjestyksessä, mutta jossain vaiheessa kirjaa huomasin, että välistä oli jäänyt yksi. No ei se haittaa. Tämän kirjan tapahtumat muistin hyvin, koska olin nähnyt siitä tehdyn elokuvan aika hiljattain. Kirja on kuitenkin syvempi kokemus kuin katsominen, ainakin Mankellin kohdalla.
21.10.2009

Henning Mankell: Valkoinen naarasleijona

Kirjoitusjärjestyksessä kolmas Wallander suomennettiin vasta kahdeksantena. Ehkä aluksi ei uskottu, että suurelta osalta Etelä-Afrikkaan sijoittuva kirja kiinnostaisi suomalaisia. Minua se kyllä kiinnosti.
17.10.2009

Päivi Alasalmi: Vainola

Päivi Alasalmen kirjoissa on aina jotain jännittävää, mutta samoin kuin Valkoisessa naisessa, minun oli nytkin vaikea jaksaa lukea siihen asti että jipot alkavat tulla esiin. Pelkkä viihde tuote-esittelyineen ei kiinnosta.
15.10.2009

Lauri Meri: Tauno Palo

Elämäkerta keskittyy Tauno Palon uraan, joka käydään läpi miltei rooli roolilta. Sujuvasti kirjoitetun kirjan luki silti mielellään. En ollut tiennyt Palon varhaisista levytyksistä, ja hänen uransa surullinen loppu oli myös uutta. Elämäkerralta olin kuitenkin odottanut hieman enemmän elämää.
14.10.2009

Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri

Mikähän saa ihmisen kirjoittamaan tällaisen kirjan? Minulla lukeminen meinasi tyssätä ensimmäiseen virkkeeseen (Edwin jolkotti tietä pitkin ja kaivoi nenäänsä), mutta koska kirja oli ohut ja sitä oli kovasti kehuttu, jatkoin kuitenkin lukemista loppuun asti. Ei olisi tarvinnut.
9.10.2009

Henning Mankell: Riian verikoirat

Baiba Liepa esiintyy myös viimeisessä kirjassa, siksi oli mukava muistuttaa mieleen miten Wallanderin suuri rakkaus oikein alkoi. Baltian tilanne 1990-luvun alussa oli myös mielenkiintoinen.
7.10.2009

Henning Mankell: Kasvoton kuolema

Aloitin siis alusta, vaikka tämän kirjan rikos olikin aika ikävä. Viimeisimmässä kirjassa Mankell viittaa kuitenkin usein juuri tämän kirjan tapahtumiin, joista en muistanut aivan kaikkea.
5.10.2009

Henning Mankell: Rauhaton mies

Poikkeuksellisesti ostin kirjan kirjakaupasta, koska en jaksanut odottaa että se osuisi joskus käsiini divarista. Sijoitus kannatti, luin viikonloppuna suorastaan nautiskellen poliisiromaanin, jossa ei ollut sadismia vaan rauhallista pohdintaa. Valitettavasti nämä olivat ilmeisesti viimeiset jäähyväiset Wallanderille, mutta ainahan voi aloittaa sarjan lukemisen alusta...
4.10.2009

Thomas Hardy: Tess

Löysin kirjaston kierrätyslaatikosta ja luin rinnan tv-sarjan kanssa. Lopettaminen hieman viivästyi, kun juoni oli jo tiedossa :-) Kirjan vuodelta 1909 oleva käännös toi lukemiseen oman viehätyksensä: ilma oli karmakka ja ajatukset angervoisia.
1.10.2009

Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo

Hieman petyin tähän bestselleriin: juoni oli pitkään niin mielenkiinnoton, että olisin voinut jättää kirjan kesken koska tahansa. Tapani mukaan luin kuitenkin loppuun (ja luen jatkokin kunhan saan sen lainaan :-)
28.9.2009

Eila Pennanen: Himmun rakkaudet

Kirjallisuuspiirin seuraava kirja. Periaatteessa kiinnostava aikakausi ja miljöö, mutta kerronta oli sen verran raskasta, että jatko-osat taitavat tällä kertaa jäädä lukematta, vaikka ne hyllyssä ovatkin.
24.9.2009

Aino Kallas: Reigin pappi

Luin uudelleen kirjallisuuspiiriä varten, tästä pidin eniten.
21.9.2009

Aino Kallas: Sudenmorsian

Luin uudelleen kirjallisuuspiiriä varten, pidin yhä.
20.9.2009

Aino Kallas: Barbara von Tisenhusen

Luin uudelleen kirjallisuuspiiriä varten, pidin yhä.
20.9.2009

Manuel Puig: Hämähäkkinaisen suudelma

Pidin kovasti elokuvasta, mutta kirja oli hienoinen pettymys. Ehkä se johtui siitä, että William Hurt ja Raul Julia puuttuivat. Toisaalta kirjassa kerrottiin useampi elokuva kuin elokuvassa, joten sisältö oli tavallaan rikkaampi.
18.9.2009

Leena Lehtolainen: Henkivartija

Sujuvaa viihdettä jossa oli onnellinen loppu.
11.9.2009

Jommi Leppälä: Kertomus sokeudesta

Jommi Leppälä kommentoi usein Parnasso-blogissa ja esiintyy kirjailijana. Hänen kirjansa on ilmeisesti jonkinlainen omakustanne, ja sen luettuani en ihmettele miksi: kirja on täynnä kielivirheitä, joita ei voi panna edes omaperäisen tyylin syyksi. (Korjattu myöhemmin: kirja on kyllä ihan oikea täyskustanne.)
10.9.2009

Imbi Paju: Torjutut muistot

Sekava kirja vaietusta aiheesta: virolaisten kärsimyksistä neuvostomiehityksen aikana. Kai ne pitää uskoa, vaikka välillä tuntui että tarinat olivat liian kamalia.
6.9.2009

Alice Munro: Kerjäläistyttö

Ostin pokkarin kolmella eurolla työmatkalukemiseksi. Mukava lukea kanadalaisesta elämästä, se on kuitenkin hieman erilaista kuin tutumpi yhdysvaltalainen.
30.8.2009

Andre Makine: Idän sielunmessu

Neuvostoliittoa kuvatessaan Makine on taatun hyvä, mutta romaanin kehyksen muodostava nykyaikaan sijoittuva agenttitarina tuntui teennäiseltä.
26.8.2009

Kirsti Ellilä: Pappia kyydissä

Seuraan Kirjailijan häiriöklinikka -blogia, joten joskus pitää lukea myös kirjailijan kirjoja :-) Ihan sujuvaa arkiviihdettä. Jäin miettimään mikä on Ellilän oma suhde ortodoksipappiin, jonka hän tuo mukaan jo toiseen kirjaansa.
23.8.2009

Mika Waltari: Neljä päivänlaskua

Sinuhen rinnalla pitää lukea kirja sen kirjoittamisesta. Neljä päivänlaskua on aivan ihana kirja rakastumisesta. Voisin varmaan lukea lopun elämäni pelkkää Waltaria :-)
19.8.2009

Mika Waltari: Sinuhe

Kirjapiirin kesäkirja. En ollut muistanut miten hyvä se on.
19.8.2009

Ola Tungesvik: Jos vain saan olla onnellinen: tosi kertomus rakkaudesta

Googlettamalla selvisi, että Seija Mattsson meni Gunnarin kuoltua naimisiin norjalaisen Ola Tungesvikin kanssa. Tungesvikkin kirjoitti Seijasta kirjan. Mahtoi olla aikamoinen nainen kun hänestä kirjoitettiin kaksi kirjaa. Minusta on kirjoitettu vain yksi novelli :-)
13.8.2009

Gunnar Mattsson: Kuningas

Vielä yksi Gunnar Mattssonin kirja. Tässä hän kertoo millaista on olla menestyskirjailija, yhdistelee ilmeisesti omiaan ja Eric Segalin kokemuksia. Ei se ollut helppoa 60-luvullakaan.
12.8.2009

Gunnar Mattsson: Gunnar

Jäin miettimään miten Gunnar Mattssonille kävi, ja tästä kirjastahan se selvisi: hänestä tuli alkoholisti. Kirjassa hän kertoo juomisen lopettamisesta 15 vuoden putken jälkeen. Mutta miten todella mahtoi käydä? Hän kuoli vain 52-vuotiaana pari vuotta kirjan julkaisemisen jälkeen.
11.8.2009

Hannu Helin: pomes penyho

Ohut kirja riitti matkalukemiseksi Madonnan keikalle Tallinnaan, sillä sitä piti lukea tosi tarkasti löytääkseen jotain mieltä sanasekasotkun keskeltä.
5.8.2009

Gunnar Mattsson: Asunto Oy Eden

Kerrostaloelämän kuvaus. Kotirouvien elämä tuntuu nykyisin kovin kaukaiselta.
1.8.2009

Gunnar Mattsson: Prinssi

Kirja lapsen ensimmäisestä vuodesta.
31.7.2009

Gunnar Mattsson: Prinsessa

Matssonin avioliiton tarina, aikanaan hyvinkin tunnettu: vaimolla oli syöpä mutta silti he hankkivat lapsen.
30.7.2009

Gunnar Mattsson: Lapitip

Veimme maalle pinon Gunnar Matssonin kirjoja, ja luin ne melkein kaikki. Tämä kertoi 5-vuotiaan pojan ajatuksista hyvin todentuntuisesti.
28.7.2009

Isaac Bashevis Singer: Parantumaton

Tämä löytyi hyllystä. Olin ehkä lukenut joskus aiemminkin, mutta en muistanut mitään.
27.7.2009

Eila Pennanen: Ennen sotaa oli nuoruus

Osui silmiin kirjaston kierrätyslaatikosta. Oli mielenkiintoista lukea, millaista opiskelu oli kolmikymmenluvulla. Suurin ero nykyiseen oli civisten tavassa kohdella fukseja (tietääkö kukaan enää edes mitä he olivat?)
23.7.2009

Isaac Bashevis Singer: Peltojen kuningas

Halusin lukea jotain itselleni uutta.Singerin muinaiseen Puolaan sijoittunut pieni romaani oli oikein kiva, taidan jatkaa samalla linjalla.
22.7.2009

Jayne Anne Phillips: Kiuru ja termiitti

Tätä kehuttiin kovasti, mutta minä en ollut erityisen ihastunut. Olen kai liian malttamaton ihminen näin verkkaiseen kerrontaan. Kaikki tunnuttiin sanottavan useaan kertaan.
20.7.2009

Arvid Järnefelt: Greta ja hänen herransa

Tämäkin oli tuttu. Taisin pitää enemmän nyt toisella lukemisella, aiemmin Gretan vankkumaton usko häiritsi.
17.7.2009

Arvid Järnefelt: Veneh'ojalaisia

Mielenkiintoinen kirja viime vuosisadan alun aatteista. Pitää tutustua kapteeni Kockiin tarkemmin.
13.7.2009

Saija Isomaa: Heräämisiä

Väitöskirjan lukukin onnistui, vaikka yleensä luen vain romaaneja. En kyllä ymmärrä miksi tällainen on tehty. Mukavaa hommaa tietysti tekijälle.
10.7.2009

Arvid Järnefelt: Maaemon lapsia

Tämä oli uusi tuttavuus. Kompakti tarina.
9.7.2009

Arvid Järnefelt: Isänmaa

Kävin keväällä Saija Isomaan väitöstilaisuudessa. Väitöskirja ja muu tutustuminen Arvid Järnefeltin tuotantoon sai odottaa kesälomaa. Isänmaan olin lukenut jo aiemmin ja muistin aika hyvin.
8.7.2009

Isabel Allende: Auroran muotokuva

Jatkoa Rouva Fotunan tyttärelle. Allende riittää vähäksi aikaa.
6.7.2009

Pentti Savolainen: Rakkautta Pariisin taivaan alla

Kirja Aino Ackten ja Albert Edelfeltin ystävyydestä, joka kaikista juoruista - ja kirjan otsikosta - huolimatta ilmeisesti pysyi ystävyytenä. Ihan mukavaa kulttuurihistoriaa.
1.7.2009

Ian McEwan: Lauantai

Tarvitsin pokkarin Tallinnan risteilylle ja päätin lukea uudelleen ensimmäisenä lukemani McEwanin kirjan. Nyt tunnistin viitteen erääseen toiseen hänen kirjoistaan, ja kirja oli yhtä hyvä kuin muistin.
28.6.2009

Isabel Allende: Rouva Fortunan tytär

Jostain syystä juutuin lukemaan Allendea, vaikka Zorron tarina olikin aika kepeä. Tämä ei ollut juuri parempi, mutta 1800-luvun alkupuolen Chilen ja Kalifornian kuvaus oli kiinnostavaa.
24.6.2009

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

Ihan kelpo lukuromaani, mutta ei mikään kaunokirjallinen merkkitapaus. Oli mielenkiintoista tutustua afrikkalaiseen maailmaan. Pitäisi lukea enemmän vieraiden kulttuurien kirjallisuutta niin oma maailmankuva avartuisi.
20.6.2009

Isabel Allende: Zorron tarina

Loppua kohti liiankin viihteelliseksi kääntyvä kirja. Tähänkin kirjaan tartuin nähtyäni kirjailijasta ohjelman tv:ssä.
16.6.2009

Eila Tarvanen: Poltettua savea

Luin koska jo edesmennyt kirjoittaja oli tätini ystävä :-) Kohtalaista viihdettä, mukavaa kuvausta Nizzasta ja sen ympäristöstä.
13.6.2009

Salman Rushdie: Saatanalliset säkeet

Olin jättänyt tämän aikanaan hankkimatta käsiini sen aiheuttaman kohun vuoksi. Nyt luin ja olen tyytyväinen: ihan kelpo kirja, eikä tällainen ateisti havainnut siinä mitään loukkaavaa.
9.6.2009

Salman Rushdie: Häpeä

Salman Rushdien tv-haastattelun innoittamana luin uudelleen hyllyssäni olevan Häpeän. Kyllä se toisen lukukerran kesti, vaikka sekavaan juoneen olikin jäänyt jotain epäjohdonmukaisuuksia.
4.6.2009

Irène Némirovsky: Veren polte

En erityisemmin pitänyt tästäkään kirjasta, jossa vanhahko mies seuraa maalaiskylän elämää ja muistelee nuoruuttaan.
27.5.2009

Irène Némirovsky: Tanssiaiset

Jotenkin vastenmielinen kirja, jossa sekä äiti että tytär käyttäytyvät väärin.
16.5.2009

Juha Ruusuvuori: Stallari

Pidin kirjasta, koska se kertoi myös minun nuoruudestani, tosin tamperelaisesta näkökulmasta.
15.5.2009

Henning Mankell: Panokset

Mankellin esikoisteos on käännetty suomeksi vasta nyt. Se on hyvin erilainen kuin Wallanderit, Daisy sistersien kaltaista työläisproosaa.
13.5.2009

Irène Némirovsky: Sunnuntai

Novelleja, joista kaksi sijoittuu Suomeen. Nemirovsky asui Suomessa kolme vuotta Venäjän vallankumouksen jälkeen, ja kokemukset talvesta Terijoella olivat aidon tuntuisia. Toinen, sisällissotaamme sijoittuva novelli sen sijaan oli epäuskottava.
10.5.2009

Irène Némirovsky: Ranskalainen sarja

Tämä oli hieno kirja Ranskan miehityksen alkuvuosista.
8.5.2009

Irène Némirovsky: David Golder

Kirjallisuuspiirin seuraava kohde ei ainakaan tämän esikoiskirjan perusteella tunnu minun mieleiseltäni. No ei saa lannistua vaan pitää lukea lisää...
4.5.2009

Eva Illoinen: Ovi pimeään

Tämän kirjan aiheena oli skitsofreniaan sairastuminen. Eivät Illosen kirjat mitään kaunokirjallisuuden huippuja ole, tapausesimerkkejä pikemminkin. Kyllä niitä lukee jos tapaus kiinnostaa.
30.4.2009

Eva Illoinen: Päivän taite

Kirja vaihdevuosien vaikutuksesta naisen elämään. Liiankin ohjelmallinen hormonihoidon käyttöön kannustava teos.
27.4.2009

Andrei Makine: Ruhtinattaren rikos

Kiehtova kirja.
26.4.2009

Andrei Makine: Ranskalainen testamentti

Makinen tunnetuin kirja? Luin uudelleen, edellistä kerrasta muistin jostain syystä vain lopun.
24.4.2009

Andrei Makine: Venäläisiä unelmia

Pidin kovasti tästä Siperiaan sijoittuvasta nuoruuden kuvauksesta.
22.4.2009

Madeleine Thien: Varmuus

Tähän asti lukematta jäänyt joululahjakirja. Ei tullut tartuttua, kun en tiennyt kirjailijasta mitään. Ihan kelpo romaani, tapahtumapaikkoina Kanada ja Malesia, jotain uuttakin siis.
18.4.2009

Lawrence Sanders: Neljäs kuolemansynti

Tämä jäi syksyllä lukematta. Enempää kuolemansyntejä Sanders ei kirjoittanut, eikä tästäkään voinut helposti päätellä mikä synti oli kyseessä (laiskuus?). Pidän Sandersin tavasta kirjoittaa, ehkäpä pitäisi seuraavaksi lukea hänen Kymmenen käskyä -sarjaansa.
16.4.2009

Eva Illoinen: Iltapäivällä tuli levottomuus

Alkoholmismikuvaus, jossa on muutakin hyvää kuin nimi.
14.4.2009

Leon Uris: Exodus

Minulla on ollut tapana lukea pääsiäisenä joku aiheeseen liittyvä kirja. Tämä oli lähin mitä kirjahyllystä löytyi (omassa olisi ollut enemmänkin valinnan varaa).
13.4.2009

Lars Sund: Puodinpitäjän poika

Colorado Avenuen tapahtumien kertausta ja täydentämistä.
9.4.2009

Lars Sund: Colorado Avenue

Tv-sarjan alkamisen innoittamana luin uudelleen (sarjaa en sitten alkanutkaan katsoa).
7.4.2009

Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia

Hustvedt kirjoittaa sujuvasti, mutta hänen tarinansa eivät ole kiinnostavia. Kirja oli suoraan sanottuna pitkäveteinen.
2.4.2009

Pauliina Susi: Pyramidi

Tämä taisi olla hyvä kirja, sillä luin sen pitämättä yhtään taukoa. Jälkeenpäin miettien juoni ei kyllä ollut aivan aukoton, mutta ovela huijaus siinä silti paljastui.
29.3.2009

Pauliina Susi: Lukot

Melko mukava tarina äidinkielen opettajasta, kirjailijasta ja kahdesta nuoresta.
29.3.2009

Tuula-Liina Varis: Kilpikonna ja olkimarsalkka

Luin sitten vielä tämänkin uudelleen, vaikka olenkin oikeastaan jo saanut vähäksi aikaa tarpeekseni Tuula-Liina Variksesta. Viimeinen pakina/kolumnikokoelma saa jäädä odottamaan, vaikka onkin jo hyllyssä.
27.3.2009

Anni Sinnemäki: Aleksis Kiven katu

Tällaista pätkiksi pilkottua proosaa pystyisi kirjoittamaan melkein kuka tahansa. Miltei hävetti, että minäkin tämän uteliaisuuttani lainasin.
23.3.2009

Steven Hall: Haiteksti

Kovasti kehuttu kirja. Juonessa olikin jotain jännää, mutta pienoinen pettymys kirja oli arvosteluihin verrattuna.
22.3.2009

Ilkka Kylävaara: Taistolaisuuden musta kirja

Sekava valikoima eritasoisia juttuja.
21.3.2009

Tuula-Liina Varis: Peili ja ikkuna

Omaelämäkerrallista lyhytproosaa, mukava täydennys aiemmin luettuihin.
21.3.2009

Tuula-Liina Varis: Esiäiti kellarissani ja muita juttuja

Tuula-Liina Variksen ensimmäiseen kirjoituskokoelmaan sisältyy jo aiheita, joista hän myöhemmin kirjoitti novelleja.
13.3.2009

Tuula-Liina Varis: Tippaleipä kaalipadassa ja muita ilmiöitä

Tuula-Liina Variksen pakinat ja kolumnit ovat oikeastaan mukavampia lukea kuin hänen kaunokirjalliset teoksensa, vaikka pidin niistäkin kovasti. Mutta nämä kirjoitukset ovat suorempia ja kirjoittajan persoona pääsee niissä paremmin esiin.
12.3.2009

Rauno Setälä: Uusstalinistin uskontunnustus

Tämä kirja on kyllä neljässäkymmenessä vuodessa pahasti vanhentunut. Suomeen ei ole tullut sosialistista vallankumousta - eikä tule. (Rauno Setälä oli Tuula-Liina Variksen ensimmäinen aviomies, siksi palasin tähän kirjaan.)
8.3.2009

J.P.Pulkkinen: Kaikki onnelliset perheet

Kirjassa kuvattiin kahden lapsiperheen hajoaminen rakastumisen seurauksena. Ihmettelin miten turhalta se tuntui - ja miten minusta on tullut tällainen moralisti :-)
4.3.2009

Tuula-Liina Varis: Kaksi kesää, kaksi kirjaa

Niin mitätön kirja, että muistin vasta loppupuolella muutamasta yksityiskohdasta, että olin lukenut sen jo aiemmin. (Varis kertoo lukeneensa, että Kai Laitinen on merkinnyt ylös kaikki elämänsä aikana lukemansa kirjat, ja miettii minkälainen mappipino merkinnöistä on kertynyt. Pitää kysyä joskus.)
25.2.2009

Tuula-Liina Varis: Tosiro Mifunen tiikeri

Novelleja osin tutuista aiheista, mm. avioliitosta Pentti Saarikosken kanssa ja isän ja äidin kuolemasta. Siihen nähden tuntuu oudolta, että niminovellissa Varis kertoo miehstä, joka on Manilassa ollessaan käyttänyt hyväksi pieniä tyttöjä ja poikia. Halusiko hän nimenomaan kertoa tämän asian (läheisille) helposti tunnistettavasta miehestä, joka tosin on ilmeisesti jo kuollut?
21.2.2009

Tuula-Liina Varis: Vaimoni

Muistin että kirja on hyvä, mutta en että se oli myös tavattoman hauska - ja säilytti yllätyksellisyytensä viimeisille sivuille asti. Teos on sikäli poikkeava Variksen muusta tuotannosta, että se tuntuu täysin fiktiiviseltä.
19.2.2009

Marguerite Duras: Ei muuta

Lukaisin lapsenvahtikeikan päätteeksi. Kirja koostuu Durasin pienistä kirjoituksista viimeisten vuosien rakastajalleen. Vanhenemisen kuvaus tämäkin.
18.2.2009

Tuula-Liina Varis: Rakas

Kirja Variksen nuoruudesta (tai niin minä ainakin luulen) ja fiktiivisestä vanhenemisesta. Huomattavaa on, että Pentti Saarikoski ei esiinny pienessäkään roolissa.
18.2.2009

Tuula-Liina Varis: Pikku naisia

Novellikokoelma osin omaelämäkerrallisista aiheista, oletan. Varis kirjoittaa mukavasti.
15.2.2009

Tuula-Liina Varis: Maan päällä paikka yksi on

Tuula-Liina Variksen ensimmäinen romaani kertoo hänen omasta nuoruudestaan, tai näin ainakin muistelen asian olevan. Kirjassa on minullekin tuttuja maisemia Ypäjältä ja Loimaalta.
13.2.2009

Marina Tsvetajeva: Äiti ja musiikki, Sonetska

Venäläisen runoilijan proosakirjoituksia. Ensimmäisessä oli jänniä kuvauksia sanoista, toinen kertoi rakkaussuhteesta näyttelijään.
8.2.2009

Doris Lessing: Ihon alla

Omaelämäkerran ensimmäinen osa. Osa tapahtumista oli tuttuja Kultaisesta muistikirjasta, mutta Lessingin pohdiskeleva tyyli tuo niihin uuden näkökulman.
4.2.2009

Virpi Hämeen-Anttila: Muistan sinut Amanda

Erinomainen lukuromaani. Välillä tosin tuskastuin keskiaikaisiin trubaduureihin, jotka eivät kuuluneet pääjuoneen, mutta toisaalta tuollainen pieni sivistystehtävä on ihan viehättävää. Juoni piti otteessaan loppuun asti, vaikka sen uskottavuudesta voisikin keskustella.
1.2.2009

J. M. G. Le Clezio: Harhaileva tähti

Juutalainen Ester ja palestiinalainen Nezma joutuvat molemmat jättämään kotinsa toisen maailmansodan jälkeen. Le Clezio kirjoittaa ymmärtävästi pakolaisuudesta tilanteessa, jossa ei ole oikeita ratkaisuja.
25.1.2009

Kyllikki Villa: Elämän korkea keskipäivä

Tavallisten ihmisten päiväkirjat ovat oikeastaan aika tylsiä. Yksinhuoltajan arki ja elämä lapsen kanssa oli paikoin mielenkiintoista luettavaa, mutta rakkaussuhteen loputon vatvominen uuvutti.
21.1.2009

J. M. G. Le Clezio: Kaupunki nimeltä Onitsha

Lapsuuskuvaus matkasta Afrikkaan ja elämästä siellä. Kaunista kerrontaa, mutta ei oikeastaan kovin kiinnostavaa. (Lainasin jonkinlaisesta Nobel-velvollisuudesta :-)
20.1.2009

Sofi Oksanen: Puhdistus

Luin uudelleen kirjallisuuspiiriä varten, mutta ihan mielelläni. Pitäsi joskus lukea näytelmäkin (näin sen kyllä) ja vertailla eroja kunnolla.
12.1.2009

Katri Lipson: Kosmonautti

Ihan hyvä kirja, mutta tuskin olisin tullut lukeneeksi jos se ei olisi voittanut vuoden parhaan esikoisen palkintoa.
10.1.2009

Markku Rönkkö: Juoksupoika

Puoleen väliin asti pidin kirjaa erinomaisena, mutta sitten se jotenkin hajosi, mukaan tuli epäuskottavia ja tylsiä elementtejä. Rönkkö kirjoittaa sujuvasti, mutta romaanin rakentamisessa on vielä ongelmia.
7.1.2008

Mika Waltari: Kultakutri

Olin lukenut tämän aiemmin kai vain kerran enkä muistanut mitään. Ei ihme että pienosromaani sai odottaa ilmestymistään useita vuosia, mukana on huoruuden ja juoppouden kuvausten lisäksi insestiä ja pedofiliaakin. Erittäin taitavasti kuvattuna kyllä.
6.1.2009

Mika Waltari: Vieras mies tuli taloon

Näin hiljattain kirjan molemmat elokuvaversiot. Kirja on kyllä parempi kuin kumpikaan niistä, ja loppu on tosiaan yllättävä. Ei ihme etteivät aikalaiset tyytyneet siihen, vaan Waltarin oli kirjoitettava vielä latistava Jälkinäytös.
4.1.2009

Ritva Haavikko: Mika Waltari, valloittaja

Haavikon teos oli sekavampi ja toisti asioita, koska luvut oli koottu aiemmista artikkeleista. Jotain mielenkiintoista silti siinäkin.
4.1.2009

Panu Rajala: Unio Mystica

Mika Waltarin elämäkerta ei sisältänyt montakaan uutta tietoa, sen verran hyvin olin jo perillä Waltarin elämästä. Sujuvasti kirjoitettu teos.
1.1.2009