Kate Mosse: Labyrintti

Tuhlasinpa tähänkin kirjaan aikaa jonka olisin voinut käyttää hyödyllisemminkin. Ei siitä ollut Da Vinci -koodin haastajaksi vaikka takakansi sellaista lupaili. Mainostettu naisnäkökulmakin oli aivan tavanomainen.
31.12.2006

Heidi Köngäs: Hyväntekijä

Mukava kirja naisesta joka asuu samalla kadulla kuin minä, kirjassa oli siis paljon tuttuja maisemia. Naisen tilannekin oli hieman samanlainen kuin omani, mutta tuntui päättyvän onnellisemmin. No se olikin romaani.
28.12.2006

Karen Joy Fowler: Jane Austen -lukupiiri

Mukava kirja Austenin romaanien lukemisesta.
22.12.2006

Axel Sandemose: Me koristamme itsemme sarvilla

Ostin tyttärelle joululahjaksi divarista, ja piti tietysti lukea myös itse ja miettiä mikä tekee tästä yhden hänen lempikirjoistaan. Luulen arvanneeni.
18.12.2006

Ian McEwan: Sovitus

Taattua laatutyötä tämäkin, aikajänne vain piteni vuodesta 1935 vuoteen 1999.
11.12.2006

Ian McEwan: Ikuinen rakkaus

Vähän samantyyppinen juoni kuin Lauantaissa, muutamalle viikolle venytettynä. Lopun liite jätti miettimään perustuiko kirja tositapaukseen vai ei. Laadukas lukuromaani.
9.12.2006

Väinö Linna: Täällä pohjantähden alla, osa 1

Tämä kirja sopi lukea itsenäisyyspäivänä, vaikkei siinä vielä Suomen itsenäisyyteen päästykään. Huomasin että räätäli Halmeen repliikit soivat päässäni Kalevi Kahran äänellä, sellaista on hieno näyttelijätyö :-)
6.12.2006

Regina Rask: Puhtaalta pöydältä

Oslon suulähetystöön sijoittuvassa kirjassa ei oikeastaan tapahdu juuri mitään, mutta Rask kirjoittaa sen verran mukavasti, että kirja oli silti kiva lukea.
5.12.2006

Taina Sampakoski: Ikoni

Kirjassa ei ollut mitään erityistä, vaikka henkilöt olikin kuvattu elävästi. Kielen hienoinen kankeus johtunee siitä että kirjailija asuu Ruotsissa.
1.12.2006

Markku Pääskynen: Vihan päivä

Hieno pieni kirja, olisin muuttanut vain muutaman sanan tai sanajärjestyksen. Mielestäni olisi kuitenkin moraalitonta, että toisten tragedialla tahkottaisiin finlandiaa.
1.12.2006

Carol Shields: Ellei

Kiiltomadossa kehuttiin tätä kirjailijakuvausta, minkä perusteella odotin hieman enemmän. Tämä oli samanlainen laadukas lukuromaani kuin muutkin Shieldsin kirjat, ei siinä ollut sellaista toden ja fiktion (tai fiktion ja fiktion fiktion sekoittamista :-) josta pidän.
30.11.2006

Hannu Niklander: Kuu jättää jäljen

Niklanderin omaelämäkerran kolmannesta osasta löytyy jo paljon minulle tuttuja paikkoja ja tapahtumia: Porin spartakiadit, SKPn julkisuuteen tulon 30-vuotisjuhla ym. Opiskelijaelämäkin on tuttua uudella ylioppilastalolla vietettävine illanviettoineen. Mukavaa lukemista.
30.11.2006

Carol Shields: Kivipäiväkirjat

Ensin tuntui, että tämä tavallisen naisen elämäkerta on tapahtumattomuudessaan tylsä, mutta lopulta se pani miettimään esim. oman äitini elämää. Kirja alkoi minä-kerronnalla, joka kuitenkin ajan mittaan unohtui, se oli omituista.
26.11.2006

Hannu Niklander: Radan varrella varjo

Sarjan toisessa osassa Hannu pääsee ylioppilaaksi ja käy armeijan. Armeijakuvaus kestää puolet kirjasta eikä jaksa kiinnostaa niin pitkään. Seuraavan kesän kirjoittajaseminaari Orivedellä sen sijaan on kiva, siellä olen ollut itsekin.
24.11.2006

Hannu Niklander: Aurinko katsoo taakseen

Omaelämäkerrallisen sarjan ensimmäinen osa. Alkuun harpotaan reippaasti, luku kesästä, seuraava talvesta, sitten taas kesään. Iän lisääntyessä muistotkin lisääntyvät. Koskettavinta on pojan rakastava ja ihaileva suhde isäänsä, ja isän kiva suhde poikaan.
22.11.2006

Pirjo Hassinen: Isänpäivä

Miksiköhän luin tämän kirjan, vaikka tiesin etten pidä siitä? Hassisen kirjat ovat mielestäni aina olleet jollain tavoin vastenmielisiä ja henkilöt epäuskottavia. Tässä loukkasi erityisesti se ettei isä pitänyt pojastaan :-)
21.11.2006

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Minä en antaisi tälle kirjalle Finlandia-palkintoa. Se on aivan tavanomainen historiallinen romaani, jossa historiallisuus merkitsee tapahtumien lisäksi tarpeetonta yksityiskohtien paljoutta. Henkilöt eivät ole kiinnostavia eikä heidän kohtalonsa liikuta.
20.11.2006

Inari Krohn: Musta ja muut värit

Muistelua taideopiskelijan nuoruudesta. Mukava kirja, ihmettelin tosin miksi ajallisesti lopun matkakertomusta oli siroteltu pitkin kirjaa.
16.11.2006

Hannu Raittila: Kirjailijaelämää

Tämä ainakin on omakohtainen kirja: Raittila kirjaa pettymystään Pamisoksen purkauksen huonon myynnin jälkeen (kirja olikin huono) ja miettii miten voi jatkaa kirjailijana, kun ammatilla ei tunnu voivan elää. Pidin tästä kirjasta, mutta en usko että senkään myynti yltää kovin korkeaksi.
7.11.2006

Hannu Mäkelä: Syksy Venetsiassa

En voinut olla lukematta tätä Hannu Mäkelän ja Anna Kortelaisen rakkaustarinana, ja neljäsataa sivua muutamasta päivästä oli kyllä vähän liikaa. Kirja olisi kaivannut toimittamista, mutta Mäkelä päätti mieluummin vaihtaa kustantajaa, rakkaudesta ei saa poistaa sanaakaan. Minua satutti ulkomaille muuttaneen kuuskymppisen miehen rakastuminen nuoreen naiseen.
6.11.2006

J.M.Coetzee: Hidas mies

Erinomainen kirja, hauska ja mielenkiintoinen. Coetzee jatkaa Foesta tuttua kirjailijan ja hänen henkilönsä kohtaamista, tavalla josta ei kuitenkaan voi aivan varmasti sanoa mistä on kyse.
4.11.2006

Antti Karumo: Männyt

En ymmärrä miten Markku saattoi kehua tätä tekotaiteellista, suorastaan huonoa kirjaa. Ehkä ymmärtämättömyyteni johtuu siitä etten ole mies.
2.11.2006

J.M.Coetzee: Pietarin mestari

Onneksi en lopettanut: Pietarin mestari on aivan ihana kirja. Coetzee on pystynyt uskomattoman hyvin tavoittamaan dostojevskiläisen tunnelman kirjassa, jossa Dostojevski palaa Dresdenistä Pietariin poikapuolensa kuoltua. Kirjan tapahtumat luovat pohjan Riivaajille, joita Dostojevski kirjan lopussa alkaa kirjoittaa.
31.20.2006

J.M.Coetzee: Maan sydämessä

Ehkä tällaiset kirjailijaputket ei ole hyvä ajatus, tämä kirja alkoi jo hieman tökkiä. Ihmettelen vain, miten Demarin arvostelija kirjoittaa Coetzeen uusimman kirjan olevan samaa kolmannen persoonan ulkoista kerrontaa kuin hänen muutkin romaaninsa kahta omaelämäkerrallista teosta lukuunottamatta: tämä oli jo kolmas peräkkäinen minämuotoista kerrontaa edustava, ja mikä huomattavaa, kaikki minäkertojat ovat olleet naisia.
30.10.2006

J.M.Coetzee: Foe

Mikä ihmeen hinku kirjailijoilla on kirjoittaa uusiksi kertaalleen jo kirjoitettuja kirjoja? Michel Tournier teki Perjantain, Coetzee tuo Robinson Crusoen seuraksi naisen. Suurin osa kirjasta tosin tapahtuu Englannissa, jonne nainen palaa ja jossa tapaa kirjailija Daniel Defoen jolle kertoo tarinansa.
27.10.2006

Riikka Pelo: Taivaankantaja

Vähän liian taiteellisti kirjoitettu kirja minun makuuni, mutta lopulta täytyy myöntää, että yksinäisen pikkutytön maailma oli tavoitettu taitavasti.
25.10.2006

J.M.Coetzee: Rautakausi

Tässäkin kirjassa on päähenkilönä vanha nainen. Tämä syöpään kuolemassa oleva vanhus kirjoittaa loputonta kirjettä Amerikassa asuvalle tyttärelleen. Biografisista tiedoista kävi ilmi, että Coetzeen poika oli kuollut kirjan kirjoittamisen aikoihin. Mietin tietysti oliko hän kääntänyt tilanteen. Naisen henkilöhahmo ei oikein vakuuttanut - tai sitten minä en ole vielä kyllin vanha.
24.10.2006

J.M.Coetzee: Elizabeth Costello

Kummallinen kirja, tai sitten minä en vain ole tarpeeksi fiksu ymmärtääkseni sen hienoutta.
23.10.2006

J.M.Coetzee: Nuoruus

Coetzeen nuoruusvuodet Etelä-Afrikassa ja Lontoossa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on että Coetzee teki tietokonerunoutta jo 60-luvun alussa jolloin tietokoneet olivat vielä huoneen kokoisia.
21.10.2006

J.M.Coetzee: Poikavuodet

Coetzeen omaelämäkerrallinen kirja. Ajattelemisen aihetta antoi pojan suhde äitiinsä.
21.10.2006

J.M.Coetzee: Häpeäpaalu

Häpeäpaalu on mielestäni liian voimakas nimi tälle kirjalle, englanninkielinen disgrace sopii paremmin.
20.10.2006

J.M.Coetzee: Barbaarit tulevat

Epämääräiseen aikaan sijoittuva tarina rajaseudulta. Kidutusten kuvaaminen teki kirjasta paikoin vaikeasti luettavan, mutta muuten Coetzeen kirkas kieli kiehtoi edelleen.
18.10.2006

J.M.Coetzee: Michael K:n elämä

Olen lukenut kirjan aiemmin varmaan joskus 80-luvulla sen ilmestymisen aikoihin, en muistanutkaan että Coetzee kirjoittaa niin sujuvasti.
16.10.2006

Arto Virtanen: Kirjailijan koti

Paljon lukeneen kriitikon ja kirjoittajan esseitä kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Sai minutkin tarttumaan muutamaan unohdettuun kirjaan.
14.10.2006

Joel Haahtela: Perhoskerääjä

Viehättävä kertomus matkasta menneisyyteen. Arvoituksetkin selvisivät lopulta, ja saatoin olla tyytyväinen että olin tärkeimmän niistä arvannut.
10.10.2006

Sari Malkamäki: Toinen kattaus

Hienoja novelleja nykyajasta, melkoisen surullisia vain miltei kaikki: ihmiset erosivat tai olivat eronneet. Niminovellissa oli kuitenkin uusi alku, sellainen jota minäkin voisin toivoa.
6.10.2006

Leena Krohn: Mehiläispaviljonki

Kiehtovia pieniä tarinoita, sopivat raitiovaunussa luettavaksi.
6.10.2006

Henning Mankell: Kennedyn aivot

Hyvä kirja tärkeästä aiheesta. Melkein jännittäväkin, vaikka jättikin avoimeksi sen oliko kyseessä rikos tai monta rikosta. Äidin tunteet pojan kuoleman jälkeen koskettivat.
1.10.2006

Jari Tervo: Ohrana

Ihana kirja! Käsittämätöntä miten Uutisvuodon hauska ja nokkela Jari Tervo pystyy kirjoittamaan näin hyvän kirjan. Rivoudetkin olivat miltei jääneet ja kirja oli suorastaan humaani. (Pidin kyllä jo Myyrästäkin.)
30.9.2006

Anna-Leena Härkönen: Juhannusvieras

Kepeä kirja, vaikka aihe yritti loppua kohti kääntyä vakavaksi. Keveys johtui Härkösen tyylistä, joka painottaa dialogia ja tavaroita. Yksi tytär vertasi teemoiltaan Carpelanin Kesän varjoon, mutta eihän kirjoja voi lainkaan rinnastaa, niin tihentynyttä ja hienoa Carpelanin kerronta on (vaikka tietysti samalla myös hieman tylsää :-)
27.9.2006

Staffan Bruun: Siperia opettaa

Pidän Burt Kobbart -kirjoista, vaikka en olekaan lukenut niitä järjestelmällisesti. Tässäkin oli mukavan monitasoinen juoni. Kerronta tosin toisti asioita välillä uuvuttavuuksiin asti.
Rönkön kirjassa esiintyneet Paavo Lipponen ja Anneli Jäätteenmäki olivat selvästi fiktiivisiä hahmoja , Bruunin Henrik Lax, Olli Rehn ja Tanja Saarela olivat paljon luonnollisempia, vaikka kuvauksiin sisältyikin tiettyä fiktion oikeuttamaa piruilua (Saarela mm. puhui kuuluisista Bergmanin sisaruksista, jotka ovat tehneet paljon Ruotsin elokuvataiteen hyväksi :-)
26.9.2006

Markku Rönkkö: Talonmies

Kirja joka pani miettimään miksi se on kirjoitettu, niin joutavanpäiväinen ja yhdentekevä se oli. Mainosmiehen kieli oli liiankin sukkelasanaista ja nokkelaa.
24.9.2006

Emppu Nuotio: Musta

Kovasti kiitelty suomalainen sarjamurhakirja. Lukihan sen.
22.9.2006

Christy Brown: Vasen jalkani

Halusin lukea oikean cp-vammaisen kirjoittaman kirjan. Christy Brownin omaelämäkerta todensi taas kerran, miten harhaanjohtava cp-vamman suomenkielinen nimitys aivovaurio on: kirjoittajan aivoissa ei tosiaankaan ole mitään vikaa. Ihmeellinen kertomus sitkeydestä ja äidinrakkaudesta.
22.9.2006

Majgull Axelsson: Huhtikuun noita

Kiinnostavasti rakennettu kirja kolmen kasvattisisaren kohtaloista, kertojana ja tarkkailijana perheen laitokseen hylätty cp-vammainen tytär. Kirja sai minut jälleen kerran päättämään, että minun täytyy olla kiltimpi äidilleni.
16.9.2006

Torsti Lehtinen: Jano

Kuulin Torsti Lehtistä Taiteiden yönä Villa Kivessa ja silloin tuli mieleen, etten ole koskaan lukenut häneltä mitään. En ole pitänyt häntä ns. oikeana kirjailijana, eikä hän kovin montaa romaania olekaan kirjoittanut. Janoon on koottu yksiin kansiin hänen 80-luvun alussa kirjoittamansa (omaelämäkerrallinen?) trilogia, jonka perusteella voin kyllä kelpuuttaa hänet kirjailijoiden joukkoon :-)
13.9.2006

Pasi Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta

Aivan riemastuttava kirja. Piti ihan säästellä ettei loppuisi liian aikaisin, ja jännitin miten kirjailija onnistuu sitomaan juonen palaset yhteen. No ei siitä ihan siistiä pakettia tullut, mutta kyseessä onkin mysteeri, joten ei kaikkea tarvitse ratkaista.
6.9.2006

Joanne Harris: Sarkaa ja samettia

Ostin Laterna Magicasta kahdella eurolla viikonloppulukemiseksi käydessäni katsomassa muutaman valokuvanäyttelyn. Historiallinen romaani sijoittui 1600-luvulle luostarimiljööseen. Päähenkilön onneton rakkausuhde antoi peilauspintaa omille ajatuksilleni.
3.9.2006

Outi Pakkanen: Pelistä pois

Töölööseen sijoittuva dekkari. Ihmettelin miten yksi päähenkilö meni kylään koiransa kanssa, mutta minä olenkin kissaihminen.
27.8.2006

John Irving: Kunnes löydän sinut

800 sivussa oli ainakin pari sataa liikaa, jossain vaiheessa meinasin jo uuvahtaa, mutta minähän en jätä kirjoja kesken...
Kovasti mainostettu Helsingin osuus oli pienempi kuin lehtijuttujen perusteella olisi voinut kuvitella. Päähenkilö kävi myös Kööpenhaminassa, Tukholmassa, Oslossa, Amsterdamissa ja Edinburgissa. Onkohan niissäkin lehdet hehkuttaneet, että vihdoinkin ne on päässeet kirjallisuuteen?
19.8.2006

Nyyti Vallenius: Sotkuisia kavionjälkiä

Tutun lapsenlapsen 15-vuotiaana julkaisema kirja. Varmaan yhtä hyvä kuin muutkin hevoskirjat.
13.8.2006

Mika Siimes (toim.): Eläköön mies

Mieselämäkertoja viime vuosisadalta. Aika masentavaa luettavaa.
13.8.2006

Dan Brown: Enkeleitä ja demoneja (kuvitettu laitos)

Niin samanlainen kuin Da Vinci -koodi, että konnankin arvasi heti. Kirjoitettu kuitenkin aiemmin. Parasta kirjassa oli kuvitus, joka sai kaipaamaan Roomaan, tai jonnekin.
7.8.2006

György Konrád: Vierailija

Hieman liian kirjallisesti kirjoitettu, vaati paneutumista mutta olen tyytyväinen etten jättänyt kesken. Aiheensa puolesta tämä sosiaalivirkailijan työstä kertova kirja ei kyllä ollut mikään miellyttävä.
7.8.2006

Paul Theroux: Suuri junamatka

Minä en ole interrail-aikojeni jälkeen kaivannut epämukavia junamatkoja, mutta on niistä ihan hauska lukea.
29.7.2006

Gustave Flaubert: Bouvard ja Pecuchet

Ällistyttävän moderni ja hauska kirja. Olisin nauranut ääneen ellen olisi lukenut kirjaa junassa.
24.7.2006

Guy de Maupassant: Naiskohtalo

Ihanaa 1800-lukua tarttui mukaan divarista 50 sentillä.
16.7.2006

Nina Honkanen: Joka kymmenes vuosi

Kertomus takaajan kohtalosta, tärkeämpi teemansa kuin tyylinsä takia.
12.7.2006

Carol Shields: Sattumankauppaa

Amerikkalaista keskiluokan elämää mukavassa lukuromaanissa.
6.7.2006

Eero Saarenheimo: Casanova ja Sprengtporten

Kirjan kuvaamat miehet ovat mielenkiintoisia, mutta kerronta ei aivan pysty samaan.
1.7.2006

Dan Brown: Da Vinci-koodi, kuvitettu laitos

Halusin katsella kuvia :-)
26.6.2006

Henning Mankell: Daisy sisters

Erittäin hieno työläisromaani toisen maailmansodan jälkeisestä Ruotsista.
24.6.2006

Ali Smith: Satunnainen

Jo kolmas kirja miltei peräkkäin (Brink, McEwan) joka kommentoi oman juonensa ohella Iranin sotaa. Alku kangerteli, mutta kyllähän tämän luki.
23.6.2006

Andre Brink: Kun vielä muistan

Joskus Brink oli lempikirjailijoitani, ja hänen kirjojaan minulla on edelleen hyvin paljon. Vähitellen hänen seksiteemansa alkoivat tympiä, eikä tämäkään tarina 78-vuotiaan miehen suhteesta kolmikymppiseen naiseen ollut kovin uskottava.
19.6.2006

Matti Mäkelä: Leveäharteinen ajattelija

Tulipa luettua tämä Toivo Pekkasen elämäkertakin Matti Mäkelän tuotannon myötä. Pekkasta tuskin kuitenkaan rupean lukemaan. En ollut muistanutkaan (tiennytkään) että hän on kirjoittanut niin monta kirjaa.
17.6.2006

Asko Sahlberg: Paluu pimeään

Olen pitänyt kovasti Sahlbergin aiemmista kirjoista, mutta nyt päähenkilö tuntui jotenkin vastenmieliseltä ja kirja muutenkin trilogian toisen osan kertaukselta ilman riittävää uutta sisältöä.
12.6.2006

Märta Tikkanen: Kaksi: kohtauksia eräästä taitelija-avioliitosta

Luin tätä kirjaa monta viikkoa. Halusin naisnäkökulman Henrik Tikkasen osoitesarjaan, mutta täytyy myöntää, että Henrikin tiivis tyyli viehättää minua enemmän. (Kirjasta selvisi, että Henrik Tikkanen jäi presidentin valitsijamiesvaaleissa ensimmäiselle varasijalle.)
11.6.2006

Ian McEwan: Lauantai

Hieno yhdenpäivän romaani Lontoosta.
10.6.2006

Roy ja Sirpa Rissanen: Peltilintu

Kertomus avustuslentäjistä Afrikassa.
6.6.2006

Pentti Kirstilä: Varo, kulta, varo

Novelleja joista välittyi ihmeellisen vastenmielinen ja jotenkin naisvihamiehinen asenne. Muistelen pitäneeni Hanhivaara-kirjoista, mutta ehkä muistan väärin.
30.5.2006

Leena Lehtolainen: Kun luulit unohtaneesi

Olipa tylsä kirja. Muistelen että olen pitänyt Lehtolaisen Maria Kallio -kirjoista, mutta tämä oli liian hidastempoinen minun makuuni.
29.5.2006

Henrki Tikkanen: Henrikinkatu

Viimeinen, hieman irrallinen osa osoitesarjaa. Tikkanen kirjaa ajatuksiaan ollessaan lehtityöstä karanteenissa presidentin valitsijamiesvaalien ehdokkuuden takia. En muista pääsikö hän äänestämään Koivistoa.
19.5.2006

Matti Mäkelä: Elämän juoni : kirjoituksia vuosilta 1983-1991

Neljästä aiemmasta kirjasta koottu valikoima. Minulla on nyt lukematta Hanhet ja Lahjakkuuden jälkeen, mutta tämän kirjan tarinat taisivat riittää.
18.5.2006

Matti Mäkelä: Kaksi vaimoa

Muistin että tämä kirja herätti aikanaan kovaa polemiikkia, kun Mäkelä julistaa siinä haluavansa ostaa itselleen neitsytvaimon. Mielenkiintoisempi oli kuitenkin nimiessee, jossa Mäkelä kertoo arjestaan kahden naisen kanssa.
17.5.2006

Matti Mäkelä: Talvinen tarina ja muita kirjoituksia

15.5.2006

Matti Mäkelä: Vapaan ajattelun esteet ja muita kirjoituksia

14.5.2005

Matti Mäkelä: Synnynnäinen lähestymiskielto

Mäkelän lehtikirjoituksia vuosilta 1990-2003.
13.5.2006

Matti Mäkelä: Ohitusleikkaus ja muita kertomuksia

Mäkelä kirjoittaa sujuvasti ja hänen tekstiään on mukava lukea, vaikkei aina yhtyisikään hänen mielipiteisiinsä.
11.5.2006

Henrki Tikkanen: Yrjönkatu

Nykyisin on vaikea ymmärtää, miksi Tikkasen osoitesarja aiheutti aikanaan niin suuren kohun, mutta ehkä hän tosiaan oli ensimmäisiä ns. oman pesän likaajia ainakin suomenruotsalaisissa kulttuuripiireissä. Alkoholismi ja itsestään epävarman ihmisen vaikeudet rakkaussuhteessa puhuttelevat edelleen.
3.5.2006

Henrik Tikkanen: Mariankatu 26, Kruununhaka

2.5.2006

Henrik Tikkanen: Majavatie 11, Herttoniemi, puh. 78035

2.5.2006

Henrik Tikkanen: Kulosaarentie 8, Kulosaari, puh. 35

2.5.2006

Mari Mörö: Miten puhua naiselle

Suurimmaksi osaksi erittäin stereotyyppisiä juttuja siitä miten miehet ja naiset eivät ymmärrä toisiaan. Olemmako todella niin erilaisia?
28.4.2006

Alexandra Fuller: Ei hunningolle tänään

Kertomus lapsuudesta ja nuoruudesta Afrikassa. Kirja riitti päiväristeilymatkalle Tallinnaan, viimeiset sivut luin kun laiva saapui Helsingin satamaan.
27.4.2006

Regina Rask: Paikka auringossa

Regina Raskin kirjat ovat laatuviihdettä, jos niitä edes viihteeksi voi leimata. Ehkä pikemminkin hauskaa arkiproosaa, eihän päähenkilö pääse lopussa naimisiin :-)
26.4.2006

David Bodanis: E=mc2

Ajattelin kerrankin lukea jotain muuta kuin romaaneja, ja tämä suhteellisuusteorian elämäkerta sopi sellaiseksi. Niin mukavasti ja helppotajuisesti kirjoitettu, että minäkin tunsin ymmärtäväni jotain.
26.4.2006

Nancy Thayer: Ystäviä ja aviomiehiä

Olen joskus aikanaan pitänyt Thayderin kirjoista, mutta kyllä tämä oli aika kaavamainen. Pitääkö aina kertoa millaiset vaatteet ihmisillä on?
24.4.2006

Hannu Mäkelä: Isä

Hieman ylipitkä ja osin pikkumaisuuksiin menevä kirja vaikeasta isäsuhteesta.
23.4.2006

Anna Makkonen: Ida Digertin päiväkirja

Odotin tätä kirjastosta monta viikkoa, ja petyin niin kuin varmaan moni muukin kirjan varannut. Eivät tavallisten ihmisten päiväkirjat tosiaankaan ole kovin kiinnostavia :-) Makkonen oli kyllä kiitettävästi lihottanut kirjaa kaikenlaisella oheistiedolla.
22.4.2006

Mika Waltari: Valtakunnan salaisuus

Pääsiäislukemista.
18.4.2006

E.M.Forster: Italialainen avioliitto

Halusin jatkaa Vanhan Iloisen Englannin tunnelmissa, mutta hyllystä löytyi vain tämä pääosin Italiaan sijoittuva teos.
14.4.2006

Evelyn Waugh: Mennyt maailma

Englantilaisen yläluokan charmia.
13.4.2006

Tiina Raudaskoski: Eberhard Millerin muotokuva

Vahvasti omalla äänellä kirjoitettu esikoisteos. Pieni lukuelämys, voisi sanoa.
8.4.2006

Natalie Goldberg: Luihin ja ytimiin - kirja kirjoittajalle

Niina Hakalahden ja Jyrki Tuularin suomentama kirjoittamisen opas. Jos vielä suunnittelisin kirjoittavani jotain, teoksen ohjeista voisi ollakin jotain hytötyä
7.4.2006

Niina Hakalahti: Hengenahdistusta

Niina Hakalahti ohjaa kirjoittajia, siksi on hämmästyttävää että hänen omassa romaanissaan on alkeellisia rakenne tai viittausvirheitä. Muutenkin aika yhdentekevä kirja, vaikka kirjoittajapiirin ohjaaminen ja mietiskely ovatkin minusta kiinnostavia aiheita.
6.4.2006

J.K.Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Luin tämän jo kesällä englanniksi, ja muistin aika hyvin. Suomennoksessa häiritsevät lapsekkaiksi käännetyt nimet, mutta lasten (tai nuorten) kirjahan tämä onkin.
3.4.2006

Bo Carpelan: Kaari

Ensimmäinen Carpelanin kirja jonka olen lukenut, sain sen ilmestymisvuonna 1970. Nyt huomaan, että siinäkin on poika joka on erilainen, tällä kertaa kehitysvammainen. Biografisen kirjallisuustutkimuksen ystävänä en voi olla ajattelematta, että joku esikuva näille kaikille hahmoille täytyy Carpelanin omasta elämästä löytyä.
30.3.2006

Bo Carpelan: Benjamin

Tämä 1997 ilmestynyt kirja on selvä luonnos Kesän varjolle, niin samanlaista sen tematiikka ja henkilötkin ovat. En ole huomannut muiden maininneen asiasta, mutta ehkä en vain ole huomannut.
29.3.2006

Mary Marck: Hyvästi Eeva!

Kaisa oli lainannut Eeva-kirjat kirjastosta, ja pyysin tuomaan ne minullekin. En ollut muistanutkaan miten hauskoja ne olivat - ja miten ajattomia. Ensimmäinen on julkaistu 1917, seuraavat 1918, 1921 ja 1923. Kirjoitusajankohtaa ei huomannut juuri mistään, paitsi ehkä rekiajelusta Helsingissä. Kyllä luokan sisäiset jännitteet yhteiskoulussa olivat hyvin samalaisia vielä minunkin nuoruudessani, ellei perätä jopa Kaisan.
26.3.2006

Mary Marck: Yhteiskoululaisia

26.3.2006

Mary Marck: Vähän enemmän Eevasta

26.3.2006

Mary Marck: Eevan luokka

25.3.2006

A.Sipelgas: Ylä-Brondan ritarit - kuvauksia Helsingin mustalaistaitelijoista

Näköispainos vuodelta 1923, Kirja kerrallaan -kustantamosta. Ei kerro mustalaisista, vaan köyhistä taiteilijoista. Kiinnosti kun Tito Collianderkin kertoi muistelmissaan Brondasta. Nämä jutut olivat vielä varhaisemmalta ajalta ja viehättävän vanhanaikaisia.
25.3.2006

Tuomas Kilpi: Pedot

Tämä on oikeastaan virheellinen merkintä, sillä en lukenut kirjaa loppuun. Tajusin puolivälissä, ettei minun tarvitse lukea tällaista - kirjaimellisesti - paskaa ja vastenmielistä pornoa. Käsittämätöntä, että sama kirjoittaja teki niin hyvän kirjan äitinsä kuolemasta. En enää ihmettele että hänen avoliittonsa kariutui.
23.3.2006

Tito Colliander: Ihmisen ääni

En varmaan ollut oikeassa mielenvireessä tämän kirjan lukemiseen, tai sitten en ole vielä tarpeeksi vanha.
22.3.2006

Tuomas Kilpi: Marjatan kuolema

Kirja koostuu päiväkirjamerkinnöistä runsaan vuoden ajalta, äidin ensimmäisistä oireista hänen kuolemaansa. Kiinnostava lukukokemus, vaikkei ehkä kohonnutkaan klassisiin mittoihin niinkuin takakansi vakuutti.
18.3.2006

Tiina Pystynen: Tahdon paratiisiin

Kirjaan on koottu Pystysen aiemmin eri lehdissä julkaistuja kolumneja ja muita kirjoituksia. Jälleen toistui se rauhoittava toteamus, ettei ketään voi pitää väkisin hengissä, jokaisen täytyy pysyä hengissä itse.
17.3.2006

Tito Colliander: Ateria

Olin aina ajatellut, että luen Collianderin muistelmat joskus. Lukeminen kannatti, ne olivat yllättävän mielenkiintoiset. En ollut tiennyt hänen elämästään juuri mitään, oli vain jokin epämääräinen kuva ortodoksisuudesta. Se oli isossa osassa vasta tässä viimeisessä kirjassa. Sarjasta sai hyvän kuvan taiteilijapariskunnan elämästä, Colliander kuvaa realistisesti mm. freelance-kirjoittajan arkea.
15.3.2006

Tito Colliander: Lähellä

14.3.2006

Tito Colliander: Kohtaaminen

12.3.2006

Tito Colliander: Kahdet kasvot

12.3.2006

Tito Colliander: Nuoruuden sillat

11.3.2006

Tito Colliander: Aarnikotka

11.3.2006

Tito Colliander: Lapsuuden huvilat

Collianderin muistelmista löytää samoja asioita kuin hänen romaaneistaan, se tuottaa tunnistamisen iloa.
10.3.2006

Zinaida Linden: Ennen maanjäristystä

Tässä kirjassa kiinnostavinta oli tarina neuvostoliittolaisesta painonnostajasta joka päätyy sumopainijaksi Japaniin, kirjoitustyyli sinänsä ei ollut mielestäni Runeberg-palkinnon arvoista. Ihmeellinen lapsus oli CCCR:n kääntäminen SSSR:ksi, mutta ehkä virhe on ollut jo alkutekstissä.
9.3.2006

Tito Colliander: Armahda meitä

Pienen pojan näkökulmasta hyvin uskottavan tuntuisesti kerrottu tarina 30-luvun Helsingistä.
4.3.2006

Tito Colliander: Taina

Kertomus tytöstä joka pakenee Neuvosto-Venäjältä pieneen kannakselaiseen kylään.
3.3.2006

Tito Colliander: Ristisaatto

Ina Collianderin näyttelyn innostamana lainasin miehensä kirjoja. En ole tainnut lukeakaan niitä aiemmin, mutta en aio jättää tähän yhteen. Eräs kirjan henkilöistä oli töissä Arabian tehtaalla ja asui Intiankadulla, se toi mukavaa kotiseutuväriä 1930-luvulta. Yllätyksekseni kirja oli pikemminkin alkoholismin kuin uskonnollisuuden kuvaus.
2.3.2006

Marianne Alopaeus: Rajankäyntiä

Suurin osa tästä kirjasta on sellaista mielipiteiden kirjaamista erilaisista asioista, jonka nykyisin voisi löytää blogista. 70-luvun alussa niitä ei vielä ollut, joten Alopaeus on saanut julkaistua ne kirjana. Hän kertoo, ettei ole oikeastaan koskaan halunnut kirjoittaa romaaneja (on kuitenkin kirjoittanut viisi joista kaksi on suomennettu), vaan on aina halunnut kirjoittaa vain ajatuksiaan. Kirjassa on myös lapsuus- ja nuoruusmuistoja, joista käy ilmi ettei Pimeyden ydintä voikaan lukea omaelämäkerrallisena teoksena (niinkuin tietysti tapani mukaan olin tehnyt).
26.2.2006

Marianne Alopaeus: Jäähyväiset elokuussa

Käsittämätöntä, miten saman kirjailijan ja kääntäjän toinen kirja saattoi vaikuttaa vanhentuneelta ja teennäiseltä. Varsinkin alun miesnäkökulma oli epäuskottava. Pariisiin päästyä tarina parani ja muuttui aika tavanomaiseksi rakkaustarinaksi.
24.2.2006

Marianne Alopaeus: Pimeyden ydin

Valitsin kevyen pokkarin Tallinnan matkalle, mutta sisällöltään kirja ei suinkaan ole kevyt vaan epätavallisen älyllistä prosemitististä proosaa. Kirjan edellisestä lukukerrasta on aikaa, muistin vain ensimmäisen miehen, tai pojan. Ja muistan miten minäkin kiinnostuin juutalaisista, mutta en ole vieläkään tavannut yhtäkään.
23.2.2006

Colleen McCullough: Morganin matka

Tiiliskiven paksuinen historiallinen romaani Australian asuttamisesta rangaistusvangeilla 1700-luvun lopussa. Valitettavan vähän romantiikkaa :-)
19.2.2006

Laura Kipnis: Avioliiton ansa

Takakannen mukaan hauska, värikäs ja tavattoman haastava pamfletti osoittautui käsittämättömän laveaksi vuodatukseksi ellei peräti vyörytykseksi erilaisista avioliitto- ja uskottomuuskäsityksistä. Jotain toki tunnistinkin.
13.2.2006

Susanna Clarke: Jonathan Strange & herra Norrell

Aivan ihana lukuromaani magian palauttamisesta 1800-luvun alun Englantiin.
11.2.2006

Eila Kostamo: Kanssakulkija

Mukava kirja keski-ikäisistä ihmisistä elämän erilaisissa murroskohdissa.
7.2.2006

Marjo Isopahkala ja Mika Terho: Intohimon hullu huhtikuu

Runoja parisuhteesta. Kirjan ensimmäinen painos on ilmestynyt jo 2001, Arno Kotrolla on siis ollut edeltäjänsä. Tavallaan helpottavaa lukea, että vaikeita parisuhteita on ollut muillakin.
6.2.2006

 

Bo Carpelan: Kesän varjot

 

Finlandia-palkittu teos on kuin hiottu helmi, kaunista käsityötä. Minut se jätti kuitenkin kylmäksi: kyllä kirjassa saisi olla hieman enemmän tapahtumia. Ehkä en ole vielä kyllin vanha :-)
6.2.2006

Maria Jotuni: Huojuva talo

Tämä perhehelvetin kuvaus oli aivan liian pitkä. Tapahtumat sijoittuvat kyllä reilun vuosikummenen ajalle, mutta pituutta kasvattivat liikaa samanlaisina toistuvat dialogit. Lukija olisi kyllä ymmärtänyt vähemmälläkin. Luonnevikaisesta miehestä ei päästy kuin kuoleman avulla. Nykyisin voi onneksi erota.
5.2.2006

Irmeli Niemi: Arki ja tunteet. Maria Jotunin elämä ja kirjailijantyö

Maria Jotunin elämäkerta on ollut jo muutaman vuoden hyllyssä odottamassa. Nyt luin sen päästäkseni sen jälkeen lukemaan tunnelmiini sopivaa sadistista parisuhdekuvausta, joka kuitenkin päättyy onnellisesti.
4.2.2006

Sakari Kiuru: Sairauden sattuessa : tulkintoja ja tuntemuksia

Sakari Kiuru kirjoittaa vaimonsa aivoinfarktista, omaishoitajakokemuksistaan ja puheterapiasta. Lainasin kirjan siskoani varten mutta luin myös itse.
22.1.2006

Dan Brown: Digital fortress

Matkalukemisena bestseller, jonka teemasta, murtamattomista koodeista, en varmaan olisi saanut selvää suomeksikaan.
15.1.2006

Juri Trifonov: Pitkät jäähyväiset

Kaksi pitkää novellia, joista varsinkin asunnon vaihdosta kertovaa Hannu Mäkelä kovasti kehui. Neuvostorealismia.
10.1.2006

Juri Trifonov: Talo rantakadulla

Muistin aika hyvin tämän neuvostotodellisuudesta kertovan kirjan, mutta jälleen ihmettelin kuka oli minä-kertoja, joka muutaman kerran ilmaantui. Oliko hän sama henkilö, vaikka asui välillä kolmannessa, välillä viidennessä kerroksessa?
9.1.2006

Hannu Mäkelä: Ruhtinas unelmain mailla

Mäkelä kirjoittaa kirjoista, kirjailijoista ja kirjoittamisesta mukavalla tavalla. Leinosta ja Onervasta en jaksa innostua, mutta etsin hyllystäni Juri Trifonovin Talo rantakadulla.
6.1.2006

Anna Maria Mäki: Suljetun paikan lumo

Näissäkin novelleissa kerrottiin enemmän tai vähemmän häiriintyneistä ihmisistä. Ovatkohan kirjavalintani olleet jotenkin vinoutuneita, vai eivätkö tavalliset ihmiset enää kelpaa kirjallisuuden kohteiksi? Pienten lasten äidin elämästä minäkin kuitenkin tunnistin jotain. Kustantaja oli laittanut kirjaan käsittämättömän pienen fontin.
4.1.2006

Sofi Oksanen: Baby-Jane

Taas yksi sairaskertomus, tällä kertaa masennuksesta ja paniikkihäiriöstä.
3.1.2006

Laura Honkasalo: Tyttökerho

Kolmikymppisten naisten tuskailua miesten tai miehettömyyden tai lapsettomuuden takia. Paljon kuvauksia helsinkiläisistä kahviloista ja ravintoloista. Ehkä joidenkin elämä on tällaista.
1.1.2006